Prekes vaikams

03/11/2012 19:43

 

Kai renkatės ir perkate,  bet kokią prekę vaikui į ką atkreipiate pagrindinį dėmesį? Kokie faktoriai ir pagrindinės priežastys lemia, kad jūsų krepšelyje atsiduria vienos ar kitos prekės vaikams?

 Kai tokia gausi prekių vaikams pasiūla, kartais būna sunku teisingai nuspręsti, kaip apsipirkti, kad  grįžus į namus nereikėtų apgailestauti dėl spontaniškai įsigytų prekių. Juk taip elgtis mus verčia akcijos, gražios reklamos, „gera“ kaina ir t.t..Būtinai reikia turėti sau susidaryta prekių vertinimo skalę. Kas mums svarbiau -  gera kokybė ar gera kaina, prekės žinomumas, o gal norime išbandyti ką nors  naujo? Jeigu apsipirkimas vyksta be vaikų, tada tik nuo mūsų priklauso, ką išsirinksime. Visada verta skaityti informacinius lipdukus esančius ant pakuočių. Ten galime rasti daug naudingos informacijos, apie prekės gamintoją, prekės sudedamąsias dalis, kokio amžiaus vaikams rekomenduojamas, apie tiekėją ir platintoją. Svarbiausia perskaityti visą informaciją pateikta ant lipduko „DĖMESIO“. Čia būna nurodyta, kokie neigiami veiksniai gali atsitikti neteisingai naudojant ar vartojant esamą prekę, ir būna trumpas patariamasis aprašymas, kaip reikėtų teisingai naudotis. Visos prekės vaikams turi atitikti Europos Sąjungos numatytus maisto ir ne maisto prekių standartus. Tuo rūpinasi keletą institucijų esančių Lietuvoje. Jiems atsakingai dirbant į mūsų rinka vis mažiau pakliūna kenksmingų ar kitaip nesaugių prekių vaikams.

Taigi, stovime prie gausiai prikrautų lentynų, ar vartome el. parduotuvių puslapius, dabar mūsų atsakomybėje išsirinkti tai ko reikia vaikui. Kol mūsų vaikai dar būna kūdikiai tikrai neprisideda prie prekės pasirinkimo, bet jau ūgtelėję turi tikrai svarų patariamąjį balsą. Tai ir puiku, juk prekę perkame jiems.

Yra firmų, kurios didelę dalį savo pelno skiria reklamai, ir tai ne veltui daroma. Taip jie užsitikrina savo žinomumą, o gražiai pateiktos reklamos vilioja ir kviečia pirkti pačią „pačiausią“ prekę. Bet ar visada taip yra? Juk už tas reklamas mes patys ir susimokame, žinoma netiesiogiai.  Prekės vaikams puiki sfera gamintojams, juk mes savo vaikams nieko negailime ir jų sąskaita netaupome. Jeigu neskubate pastudijuokite išreklamuotos prekės ir tokios pat paskirties, tik kito gamintojo. Kad ir pvz. kokių sauskelnių ar šampūno sudėtį, ir didele dalimi tikėtiną, kad galima rasti tokią pat kokybišką prekę, tik ne taip gerai žinomo gamintojo už daug patrauklesnę kainą. O taip yra todėl, kad į prekės kaina neįskaičiuotos išlaidos reklamai. Tokios prekės vaikams sunkiau sau skinasi kelią į pirkėjo krepšelį, bet per ilgesnį laiką, tikrai suranda savo vartotoją.

Mūsų mažieji, tikri reklamos vergai, atleiskite man už tokį išsireiškimą, bet dalis tiesos tame yra. Atkreipkite dėmesį, kai pasirodo, pvz. naujo žaislo reklama, dažnas vaikas būtent jo ir nori. Prašo, kad nupirktų tėvai, atneštų Kalėdų Senelis ar panašiai. Ir būtent šio žaislo pardavimai išauga pastebimai. Reklama padarė savo, toks ir buvo gamintojo sumanymas.

O gal ir visai nesvarbu, kokią prekę perkate – reklamuojama ar ne, svarbu, kad mūsų vaikai augtų sveiki, laimingi ir mylimi. Pasistenkite, rasti tam laiko. Nors ir skundžiatės vieni kitiems, kaip niekur nebespėjate ir vis trūksta laiko. Skirkite dieną savo vaikams, gal jie jos trokšta labiau nei reklamuojamo žaislo, tik nedrįsta to mums pasakyti... Taigi, kartais visai nesvarbu nupirksite vaikui brangų ar labai populiarų žaislą, svarbiausia, kad vaikas tokiu būdu, pajus jūsų rūpestį ir dėmesį.