Elektroninės cigaretės

12/11/2013 10:48
Elektroninė cigaretė buvo išrasta 2003 metais  kinų  farmacininko Hon Lik. Istorija išskirtinė tuo, kad elektroninės cigaretės išradėjo tėvas mirė nuo plaučių vėžio dėl rūkymo. Farmacininkas  atrado kad naudojant  kaitintinikotino ir propilenglikolio tirpalą . Sukuriant garus, kuriuos galima įkvėpti ir taip tiekti nikotiną į kraują per plaučius. Pasirodo šis susirūpinusio dėl tabako žalos farmacininko  išradimas padėjo sukurti šių dienų naujovę - elektronines cigaretes.
Prietaisas, pirmą kartą pasirodęs rinkoje 2004 metas  Kinijoje buvo naudojamas kaip priemonė mesti rūkyti arba pakeisti įprastas tabako cigaretes. Jau 2006 m. jas buvo galima naudoti Jungtinėje Karalystėje bei JAV. E-cigaretės naudojimo augimas laikomas fenomenaliu : vien JAV šiuo metu yra apie 4 milijonai tokio pobūdžio cigarečių vartotojų. Pirmosios e-cigaretės buvo gaminamos ilgesnės negu dabartinės ir atrodė kaip cigaretė kandiklyje. Dabar, sumažėjus akumuliatoriui, e-cigaretės gaminamos tokio pat dydžio kaip paprastos cigaretės. Kadangi cigaretės išorinė pusė yra plastikas, tai ir spalvos gali būti naudojamos  įvairiausios: tradicinė balta su rudu filtru, juoda, sidabrinė ar net marga ar su piešiniais.
Trumpai papasakosime apie cigaretės sandarą. Elektroninę cigaretę sudaro trys pagrindinės dalys: tai baterija, kaitiklis ir nikotino tirpalo kapsulės. Baterijos sudaro maždaug du trečdalius cigaretės ilgio. Viename baterijos gale yra diodas, kuris švyti traukiant dūmą, taip imituodamas tikros cigaretės rūkymą. Kitame baterijos gale yra sriegis, prie kurio prisukamas kaitiklis kartu su užmauta nikotino tirpalo kapsule. Kaitiklis  yra svarbiausia cigaretės dalis. Jame esantis mikroprocesorius per keletą milisekundžių sureaguoja į rūkančiojo traukiamo oro srautą ir iš karto pagal traukiamo oro kiekį išgarina atitinkamą kiekį nikotino tirpalo bei įžiebia baterijos diodą. Kai tik rūkantysis nustoja traukti orą, tuoj pat  kaitiklis nustoja garinti tirpalą.
Apie  naudojamo skysčio sudėtį . Pagrindinės elektroninės cigaretės skysčio sudedamosios dalys yra propileno glikolis, augalinis glicerinas. Egzistuoja trijų tipų elektroninės cigaretės: 3 dalių – sudarytos iš kapsulės, kaitinimo elemento ir baterijos; 2 dalių – sudarytos iš sujungtos kapsulės ir kaitiklio (kartomaizerio) bei baterijos ir 1 dalies – kartinės elektroninės cigaretės.
 
Jei norėtume palyginti , štai paprastų ir e-cigarečių rūkymo skirtumai. Elektroninės cigaretės
suteikia ekologišką rūkymą, nekenkiantį organizmui. Jose nėra kenksmingų cheminių junginių ir dervų, nėra kancerogenų. Ir mes jas naudodami  nedūminate aplinkiniams. Svarbiausia nėra pasyvaus rūkymo efekto ir jas galima naudoti visur, kur uždrausta rūkyti paprastas cigaretes. Nėra jokio tabako dūmų kvapo, nei iš burnos, nei nuo drabužių. Elektroninės cigaretes negali sukelti gaisro, nebūna  pelenų, jas naudojant nereikia nei peleninių, nei degtukų, nei žiebtuvėlių. O naudojant įprastos cigaretės reikia nepamiršti, kad  jų rūkymas tai pagrindinė priežastis sukelianti plaučių vėžį, nes paprastoje cigaretėje yra apie   4700 kenksmingų cheminių medžiagų ir 60 kancerogenų. Kiekvienas žinome, kad tabako dūmai aplinkiniams sukelia pasyvų rūkymą, todėl daug kur jau yra uždrausta rūkyti. Ką jau kalbėti apie nemalonius kvapus iš burnos, nuo drabužių ir prirūkytose patalpose ir stiprų pripratimą. Nelaimių priežastys skaudžių įvykių suvestinėse dažnai yra įvardijimas rūkymas lovoje -  kaip gaisrų priežastis...
Kartais gali kilti klausimas , ar e-cigaretės padeda mesti rūkyti? Tai nėra priemonė mesti rūkyti, Elektroninės cigaretės yra paprastų cigarečių nekenksmingas pakaitalas. Kai kurie rūkantieji vis mažindami rūkomų cigarečių stiprumą, sugeba pereiti prie e-cigarečių be nikotino rūkymo, bet tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus noro ir poreikių. Galima tik patarti, kad žymiai geresni rezultatai pasiekiami, kai pradedantysis e-rūkalius iškarto pasirenka elektronines cigaretes be nikotino.